www.ccplaytherapy.com

Δείτε LIVE μέσα απο τον ιστότοπο μας στο ΨonlineTV, εκπαιδευτικές συνεδρίες, ενημερώσεις, εκδηλώσεις, εκπομπές με θέματα ψυχολογίας, κτλ. που πραγματοποιούμε σε πραγματικό χρόνο ! Ενημερωθείτε πότε υπάρχει Live Μετάδοση και δείτε . Πατήστε ΕΔΩ

Τηλέφωνο : 25510 - 83782 -   Κινητό : 6938968474 -   E-mail : epsyme@epsyme.com

Ε.Ψυ.Με.Γονείς & παιδίΨυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού

  • PDF
  • Εκτύπωση
  • E-mail

Με το τέλος της παιδικής ηλικίας, το αγόρι και το κορίτσι μπαίνουν σε μια νέα φάση της ζωής τους, την εφηβική, κατά την οποία η ορμονική αφύπνιση προκαλεί αναστάτωση στον οργανισμό τους. Στην προεφηβεία των 12-14 χρόνων ξυπνούν έντονα και καθοριστικά οι βιολογικές εξελίξεις των χαρακτηριστικών του φύλου, αλλά κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ψυχολογία του παιδιού. Τις αλλαγές αυτές πολλές φορές οι γονείς τις εισπράττουν σαν ονειροπόληση και αφηρημάδα. Είναι, όμως, έτσι;Το κλείσιμο της παιδικής ηλικίας αφήνει μια ουσιαστική γνώση 'μεγαλώματος' του παιδιού στους γονείς του, οι οποίοι αρχίζουν ουσιαστικά να συνειδητοποιούν ότι έχουν έναν γιο και μια κόρη που αλλάζουν συμπεριφορές, αντιδράσεις, οριοθετώντας νέες βάσεις στις γονεϊκές σχέσεις.

 

Η περίοδος αυτή, που ξεκινά στα 12 χρόνια, περιλαμβάνει μια μεγάλη πορεία της ανθρώπινης ζωής, η οποία ουσιαστικά περικλείει τρεις ενότητες εξέλιξης:

  • την προεφηβεία, 12-14 χρόνια
  • την κυρίως εφηβεία, 14-19 χρόνια και
  • την ενήλικη ζωή, από τα 19-45 χρόνια,

οπότε η γεννητική περίοδος παραδίδει τη σκυτάλη στη μέση ηλικία, 45-65 χρόνια, τρίτη ηλικία, 65 και μετά, ενώ μάλλον αρχίζει να δημιουργείται και τέταρτη ηλικία, όπως η Π.Ο.Υ υποστηρίζει, που είναι από τα 80 χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής μας.

Η γεννητική περίοδος είναι μια ουσιαστική εποχή της σεξουαλικής αφύπνισης, ταυτοποίησης του φύλου και της ολοκλήρωσης του συνειδητού σεξουαλικού προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, η προεφηβεία των 12-14 χρόνων ξυπνάει έντονα και καθοριστικά τις βιολογικές εξελίξεις των χαρακτηριστικών του φύλου, που πλέον σηματοδοτούν τις διαφορές των δύο φύλων στο σωματικό εγώ αλλά και στο ψυχολογικό υπόστρωμα των συναισθηματικών αντιδράσεων κι εκφράσεων.

Η βιολογική ωρίμανση του εφήβου, που φαίνεται να ολοκληρώνεται στα 16-17 χρόνια ζωής του, χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του αγοριού και του κοριτσιού, αυξάνει τη λειτουργική απαντητικότητα και βάζει τα όρια στην ανάπτυξη των χαρακτηρολογικών στοιχείων που δομούν την προσωπικότητα του αυριανού ενηλίκου.

Είναι γνωστό ότι η εφηβική διαδρομή χτίζει την εικόνα του ανθρώπου που αύριο θα μπει μέσα στη ζωή, διεκδικώντας τρεις βασικούς άξονες της ύπαρξής του:

  • επικοινωνία
  • ψυχική ωριμότητα
  • σεξουαλική έκφραση.

Το τρίπτυχο αυτό θα είναι το πλάνο συνέχειας σε ό,τι θα αναζητήσει και θα επενδύσει ο άνθρωπος των 20 χρόνων και μετά, κουβαλώντας εγγραφές, μηνύματα και αξίες που θα έχουν καταγραφεί στην εφηβική εποχή και θα συνδυαστούν με τις βιογενετικές πληροφορίες του DNA από το κληρονομικό δέντρο του.

Η ορμονική αφύπνιση που έρχεται στην προεφηβεία, προκαλεί αναστάτωση στο νεαρό άνδρα και τη μικρή γυναίκα. Η ηδονή, που συγχυτικά λειτουργούσε στην προηγούμενη περίοδο της παιδικής ηλικίας, ουσιαστικά ενισχύεται, τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε εγκεφαλικό, που είναι το εργοστάσιο των συναισθηματικών διεργασιών που δέχεται η περίοδος αυτή. Πολλές αντιθετικές καταστάσεις εκφράζουν αμηχανία και φόβο, ενώ η ντροπή είναι η άμυνα και η αποφυγή της έκθεσης που αισθάνεται το παιδί των 12-14 χρόνων.

Ρομαντισμός, νευρικότητα, παρορμητικότητα λειτουργούν ξέφρενα σε έναν χώρο μεταπτώσεων κι εκρήξεων των συμπεριφορών του παιδιού. Το κορίτσι φαίνεται να μπαίνει πιο γρήγορα και σταθερά σε αυτές τις αλλαγές, που ουσιαστικά έρχονται τόσο με την έναρξη της εμμηνορρυσίας όσο και με τη σωματική διαφοροποίηση, όπου από ένα κορίτσι γεννιέται μια δεσποινίδα, μια κοπέλα...

Το αγόρι όμως ουσιαστικά αρχίζει να νιώθει τις βιολογικές επιδράσεις με τις συχνές και σκληρές στύσεις, που το αιφνιδιάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναίτια, εκτός φυσικά των πρωινών, που τις καταλαβαίνει στην ούρησή του, αλλά και των νυχτερινών, που συμβαίνουν στον ύπνο του.

Τα 'βρεγμένα' όνειρα είναι μια στάση αυτής της σεξουαλικής αφύπνισης, που μετά τα 13-14 χρόνια πληθαίνουν και ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα το αγόρι που, γεμάτο ηδονή και ανησυχία, συνειδητοποιεί τις σεξουαλικές ορμές του. Στην εποχή αυτή, μάλιστα, ο αυνανισμός έρχεται για να φέρει τη σεξουαλική αναζήτηση του συναισθηματικού οργασμού με την εκσπερμάτιση που βιώνει κρυφά και ενοχικά το νεαρό αντράκι, που ψάχνει όλο και πιο συχνά τα γεννητικά του όργανα και κυρίως το πέος του, που του προκαλεί φόβο, αλλά και θαυμασμό.

Και για τα δύο παιδιά (αγόρι και κορίτσι) οι φαντασιώσεις της ρομαντικής περιόδου της παιδικής αθωότητας γίνονται πιο πονηρές, επιθετικές, φιλήδονες, σαρκικές. Γίνονται πολλές, εναλλάσσονται με πρόσωπα και εικόνες, προκαλώντας πολλά συναισθήματα: χαρά, φόβο, θυμό αλλά και αγωνία.

Η πονηρία και ο φόβος της ενοχής περιορίζουν τον αυθορμητισμό των παιδιών της προεφηβείας, που αρχίζουν να έχουν μυστικά από τους γονείς τους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αντιδρούν με έντονη καταπίεση, αυταρχισμό και παρέμβαση.

Αυτές οι αλλαγές που δέχεται ο προέφηβος από την ορμονική και βιοσωματική έκρηξη, προσδιορίζουν μια μελαγχολική και καταθλιπτική κατάσταση, που περνάει σχεδόν απαρατήρητη από το γονεϊκό περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις αυτήν τη μελαγχολία που πράγματι βιώνει το παιδί, συνειδητοποιώντας ότι μεγαλώνει και αλλάζει, ο γονιός την εισπράττει σαν ονειροπόληση και αφηρημάδα του παιδιού, που δείχνει να ξεχνιέται, να αφαιρείται, να χαζεύει, προκαλώντας το θυμό και την οργή του πατέρα και της μητέρας, που δεν μπορούν να καταλάβουν αυτές τις συναισθηματικές μεταβολές στον κόσμο του παιδιού.

Οι βιολογικές αφυπνίσεις των 12-14 χρόνων φέρνουν τα δύο φύλα στην ουσιαστική περίοδο των αλλαγών -ψυχικών και σωματικών- με το κορίτσι μπροστά και το αγόρι πιο πίσω...

Η κυρίως εφηβεία, όμως, των 14-17 χρόνων με το κλείσιμό της, στα 17-19 χρόνια, περιλαμβάνει την πραγματική σεξουαλική ωρίμανση και καθορίζει τις σεξουαλικές προσδοκίες παιδιών και γονιών, καθώς και την ολοκλήρωση του σεξουαλικού μοντέλου και του αυριανού προσανατολισμού άνδρα και γυναίκας.

С неба "Жан мишель жар музыка скачать"начали падать массивные каменные глыбы, они с тяжелым чавканьем летели в "Картинки скачать черепа"вулканическую пыль.

Напишите, что я сделал ему, и приколите эту записку "Игра бейсбол скачать"к чистому одеялу, чтобы врачи в Афинах знали ""об этом.

Поначалу некоторое нарушение восприятия, сказал я, но думаю, что это была просто подгонка к уровням его напряжений.

В любом случае для тебя "Смотреть видео игры дальнобойщики"настало время узнать, что такое настоящий бал.

Пока я пачкал одежду в грязи, моя правая рука "Лена миро книги скачать"ухватила меч задушенного.

Сейчас я пойду "Шрифты старославянские скачать"домой, Фред, и вернусь, как только они разрешат мне снова тебя навестить.

Сэр, я "Бесплатно скачать рабочий стол брат трахал зрелой женщину"вынуждена просить вас пройти за мной.

я очень счастлив, сэр, что "Скачать sony vegas 10 crack"оказался полезен.

Пошлите свои войска в нашу страну, "Поэтажный план бти"но не думайте, что вам удастся вытеснить "Скачать антивирусник пробная версия касперский"нас отсюда так "Скачать карту беларуси для навигатора"легко, как вы воображаете.

И ни один не "Песня светлана лобода скачать"догадался, что это я!

Я вспомнил ночь охоты на ифрита.

Если что-то "Образец ведения кассовой книги"было не так, в первую очередь искали виноватого.

Мы "Скачать музыку бесплатно ирины са"хотим видеть вашего командира.

Тогда "Скачать программу k"я с удовольствием воспользуюсь этим любезным предложением.

Реджи не "100500 всё эпизоды скачать"в состоянии был что-либо есть "карта хом кредит"еще с предыдущего вечера, когда "Скачать музыка опера"до него дошла новость о "Скачать песню звени"том, что море не смогло уничтожить некоего "Скачать соник на телефон игры"субъекта по имени Римо.

Я не делал никаких "Zte mf 190 прошивка"бомб, отрезал Чиун.

А они должны быть "Анал крупным планом онлайн"отданы лучшим из лучших атлетам, воинам или ассасинам.

 

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

εγκατάσταση στον ιστότοπό σας [ δωρεάν ]

Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους

Bookmark and Share

Είσοδος ΜελώνΖωντανές Διαδραστηκές Μεταδόσεις στο ΨonlineTV

Δείτε ζωντανά εκπαιδευτικές συνεδρίες, ενημερώσεις, εκδηλώσεις, εκπομπές με θέματα ψυχολογίας κτλ. του epsyme.com με την τεχνολογία live web streaming.

Για να δείτε πατήστε ΕΔΩ

 

Γρήγορη Συνομιλία!

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat

Kide Shoutbox v0.7.6

21:43-- G_3263: hi
21:43-- G_3263: :)
21:44-- G_3263: :P
16:26-- zana: :(
6:37-- G_1196: (!)
6:37-- G_1196: (?)
6:37-- G_1196: :S
16:27-- G_7295: γεια
9:28-- G_3204: Kalimera
13:36-- G_3777: γειααα :)
13:36-- G_3777: ti kanete?
6:53-- G_7330: ειμαι καλα και σαγαπω αποψε ανοιξα πανια και εχω μαζι μου τον κ
6:54-- G_7330: τι ξερετε απο ψυχολογια εμεις τπτ
19:31-- G_5942: :O
6:22-- G_7888: Καλημέρα από Αθήνα. Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα στο συνέδριο Συμβουλευτικής. Ελπίζω να ξαναβρεθούμε και να τα πούμε από κοντά. Σμαράγδα :)
10:36-- G_5808: sigoura
10:37-- G_5808: kalh xronia (!) :D
18:51-- G_5192: καλή χρονιά και δημιουργική! !!!
15:44-- G_5808: propantos eiriniki
15:44-- G_5808: dyskoloi kairoi
15:46-- G_5808: ego pantos ta katoxyrwsa ta poihmata mou.ekdothikan se vivlio me ISBN
15:47-- G_5808: mia xara ola kai genikws!!!
15:47-- G_5808: ciao per sempre
15:48-- G_5808: sempre viva la vita
0:05-- G_4721: καληνυχτα
19:51-- G_4721: :_(
19:51-- G_4721: (?)
19:51-- G_4721: :-*
7:38-- G_3128: κΑΛΗΜΕΡΑ O.O
8:39-- G_3128: :D
23:01-- G_6698: :_(
8:19-- G_6324: καλημερα
16:38-- G_1624: ξκ
16:38-- G_1624: :P
18:32-- G_7643: Καλησπρα!
18:32-- G_7643: καλησπερα!

Last message 2 mouths ago


Name: G_7029
Message:

:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)

Επόμενη Live Μετάδοση στο ΨonlineTV

Ενημερωτικό Δελτίο Ε.Ψ.Μ. 30.05.2014 22:00 -791 Days ΨonlineTV

Δημοσκόπηση

Πώς σας φαίνεται η δυνατότητα online Συμβουλευτικής από το χώρο σας;
 

Στατιστικά

Μέλη : 218
Περιεχόμενο : 688
Σύνδεσμοι : 23
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1016727

Διαφήμιση Google

Προτεινόμενα Βίντεο

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com