Ψυχοθεραπεία

Προσωποκεντρική Θεραπευτική Προσέγγιση: Τι είναι και τι δεν είναι

Τι είναι η προσωποκεντρική θεραπευτική προσέγγιση

H προσωποκεντρική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία απόκρισης ενσυναισθητικής κατανόησης (Temaner, 1977). Στη διαδικασία αυτή, ο θεραπευτής διατηρεί, με συνέπεια και σταθερότητα, τις θεραπευτικές συμπεριφορές που πηγάζουν από τις εμπειρίες του και εκφράζει τον εαυτό του στον πελάτη μέσα από αποκρίσεις ενσυναισθητικής κατανόησης.

Read more...

Play Therapy

«Ο άνθρωπος παίζει μόνο εκεί που είναι άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης και μόνο εκεί που (μπορεί να) παίζει είναι πραγματικά άνθρωπος» Schiller

Η προσωποκεντρική Play therapy είναι μία εντυπωσιακή και πολύ αποτελεσματική μέθοδος ψυχοθεραπευτικής βοήθειας για παιδιά και νέους έφηβους σε καταστάσεις ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών. Μπορεί να περιγραφεί σαν μία ευκαιρία για το παιδί να λάβει μια βοήθεια ανάπτυξης και ωρίμανσης κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Επειδή το παιχνίδι είναι το πιο αυθόρμητο και φυσικό μέσο που έχει για να περιγράψει και να αναπαραστήσει τον εαυτό του, του δίνεται η ευκαιρία να «παίξει» συναισθήματα που έχουν συσσωρευθεί από εντάσεις, ματαιώσεις, ανασφάλεια, φόβο, επιθετικότητα και σύγχυση.

Read more...

Προσωποκεντρικό Play Therapy

Το παιχνίδι σαν ανθρώπινη δραστηριότητα τοποθετήθηκε από τον Φρόυντ  και τους συνεχιστές του στην ίδια κατηγορία ψυχικών φαινομένων όπως τα όνειρα, οι ονειροπολήσεις και οι φαντασιώσεις. Ο άνθρωπος δεν ονειρεύεται έτσι χωρίς λόγο και κατά τύχη αλλά σε σχέση με την εκάστοτε επίκαιρη κατάσταση ζωής στην οποία βρίσκεται ή σε σχέση με εντάσεις και συγκρούσεις που μέσα στα όνειρα επαναλαμβάνονται, μεταβάλλονται και υφίστανται επεξεργασία.

Read more...

Η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy)

Η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy), όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής τους πιο ικανοποιητικά.

Read more...

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ακούμε συχνά ότι η βοήθεια από ψυχολόγο κάποιες φορές είναι απαραίτητη. Ίσως έχουμε ακούσει επίσης ότι στην Αμερική ο καθένας έχει και τον προσωπικό του ψυχοθεραπευτή. Κάποιοι από εμάς ίσως να αναρωτιούνται «τί τον χρειάζομαι τον ψυχολόγο; Τα καταφέρνω και μόνος μου», ή ακόμα ποιό κατηγορηματικά « Τρελός είμαι, να πάω σε ψυχολόγο;».Τί από όλα αυτά είναι αλήθεια και τί αγγίζει τα όρια της υπερβολής και του μύθου; Τί είναι τελικά  η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία και σε ποιούς απευθύνεται;

Read more...

Υπνωση: Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά;

Συνοπτική παρουσίαση των τομέων στους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά η ύπνωση. 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ & ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ: η χρήση της ύπνωσης είναι εκτεταμένη τόσο στο στρες όσο και στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού. 

Read more...

Τι είναι η ύπνωση

Η κλινική ύπνωση είναι μια σειρά διαδικασιών κατά την οποία ο θεραπευτής προτείνει στον θεραπευόμενο να βιώσει συγκεκριμένες αλλαγές στο πως αισθάνεται, σκέφτεται ή/και συμπεριφέρεται. 

Read more...

Υπαρξιακές αναζητήσεις και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Η αποδοχή των εννοιών  είμαι, βρίσκομαι στον κόσμο, υπάρχω,  και η μετέπειτα συνειδητοποίηση της ύπαρξης μας , αποτελούν  απαραίτητη προϋπόθεση και βασική αρχή για την καθοδήγηση και κατεύθυνση του θεραπευτή στον πυρήνα ενός προβληματικού εγώ σύμφωνα με την  υπαρξιακή ψυχοθεραπεία.

Read more...

Συστημική Ψυχοθεραπεία

Η συστημική θεωρία βασίστηκε στη γενική θεωρία συστημάτων (Bertalanfy, 1968). Πρόκειται για μια θεωρία η οποία αναπτύχθηκε...

αρχικά στο χώρο της μηχανικής, για να βρει αργότερα εφαρμογή και σε άλλες επιστήμες, όπως η οικονομία, η βιολογία, και η πληροφορική. Η θεωρία των συστημάτων είναι μια σύγχρονη προσπάθεια σύνθεσης των διαφόρων όψεων της πραγματικότητας, υιοθετώντας μια ολιστική και «σχεσιακή» αντίληψη του κόσμου.

Read more...

Βασικές αρχές της Συστημικής προσέγγισης στη Ψυχοθεραπεία

1. Τα ψυχολογικά προβλήματα πρέπει να γίνονται αντιληπτά μέσα στα κοινωνικά & πολιτικά τους συμφραζόμενα.
2. Το σύμπτωμα διατηρείται μέσα από μορφές συμπεριφοράς που επαναλαμβάνονται, όντας οργανωμένες μέσα σ?ένα προβληματικό κοινωνικό σύστημα.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Log in