Παιδί, Γονείς, Οικογένεια

Κατάλληλα παιχνίδια ανά ηλικία

Η έννοια του παιχνιδιού είναι σχεδόν ταυτόσημη με το παιδί. Εδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής, εκτός από το ψυχαγωγικό χαρακτήρα που έχει, συμετέχει και στην διαδικασία εκπαίδευσης, αρχικά του μωρού, και στην πορεία του νηπίου.

Κατά την προσχολική ηλικία, οι γονείς έχουν το βασικότερο ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού τους. Μέσα από το κατάλληλο παιχνίδι, δίνεται η ευκαιρία στην οικογένεια, να καλλιεργήσει τις δυνατότητες του παιδιού με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Εξίσου σημαντική είναι και η ασφάλεια της καθημερινότητας του παιδιού, μεγάλο μέρος της οποίας περνά παίζοντας. Είναι λοιπόν και από αυτή την άποψη, η επιλογή του κατάλληλου για την ηλικία του παιδιού παιχνιδιού, ζωτικής σημασίας.

“ το παιχνίδι είναι η πιο προνομιούχος διαδικασία μάθησης και οδηγεί το παιδί στην ολόπλευρη ανάπτυξη.”

Συμβουλές για τα παιχνίδια

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να φροντίζετε τα παιχνίδια που δίνετε στα παιδιά σας να είναι κατασκευασμένα κατάλληλα για την ηλικία τους. Όλα τα ασφαλή παιχνίδια αναγράφουν μέσα σε ένα κόκκινο κύκλο στην συσκευασία, για ποια ηλικία προορίζονται. Μην εμπιστεύεστε κουκλάκια, μικροαντικείμενα, μπρελόκ, φακούς, μπιμπελό κ.α. μόνο και μόνο επειδή μοιάζουν όμορφα για να παίξει ένα παιδί. Μπορεί να έχουν μικρά τμήματα που να αποσπώνται και το παιδί να τραυματιστεί, να δηλητηριαστεί ή να πνιγεί.. Μην πειραματίζεστε με αντικείμενα που δεν προορίζονται για παιχνίδια και που μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα (σακούλες, σκεύη, ρούχα με μικρά κουμπιά, αναπτήρες κλπ). Η αυτονομία του παιδιού μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος συνεχώς αυξάνει. Επειδή ακόμα και τα λεπτά αν όχι τα δευτερόλεπτα μετράνε, μην καθυστερείτε προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε μια σοβαρή κατάσταση μόνοι σας.

  • ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ επικοινωνήστε άμεσα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 2107793777
  • ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (σπασμοί, απώλεια συνείδησης-λιποθυμία- κλπ) επικοινωνήστε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο 166
Last modified onΠαρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 14:19

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Log in