Ένα βίντεο του Εργαστηρίου Ψυχοκοινωνικών Μελετών για την παιδοκεντρική παιγνιοθεραπεία
Το παιχνίδι είναι η γλώσσα των παιδιών και η θεραπεία μέσω παιχνιδιού είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί μια φυσική τάση του παιδιού να εξωτερικεύει μέσω παιχνιδιού τις αντιδράσεις του σε καταστάσεις ζωής. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους και να βρούν λύσεις σε προβλήματα. Τα παιχνίδια σε ένα δωμάτιο θεραπείας μέσω παιχνιδιού περιλαμβάνουν κούκλες, μινιατούρες, υλικό δημιουργικής έκφρασης και αμμοδόχους. Όλα τα παιχνίδια είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διευκολύνουν τη δημιουργική και συναισθηματική έκφραση των παιδιών. Ο ρόλος του θεραπευτή μέσω παιχνιδιού είναι να δημιουργήσει περιβάλλον όπου ένα παιδί αισθάνεται ασφαλές στο να εκφράσει μέσω παιχνιδιού αυτά που το απασχολούν. Έτσι ο θεραπευτής μπορεί να εκτιμήσει το παιχνίδι του παιδιού και να διευκολύνει τους γονείς στο να σχεδιάσουν τρόπους να λύνουν προβλήματα.
Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ζητούν σήμερα την υποστήριξη ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Αν σας απασχολεί η επίσκεψη σε έναν ειδικό μην διστάσετε. Μπορείτε να απευθυνθείτε για ένα ραντεβού για να συζητήσετε αυτό που σας απασχολεί και θα κρίνετε μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σας αν χρειάζετε να κάνετε κάποιες συνεδρίες ή περισσότερες. Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια συνήθως 45-50 λεπτά. Είναι εμπιστευτικές και σκοπός τους είναι να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτό ή αυτά που σας απασχολούν. Η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη είναι ένας τρόπος θεραπείας ο οποίος βασίζεται στην συμμαχία ψυχοθεραπευτή-Πελάτη. Μέσα από την σχέση που αναπτύσσουν οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο πελάτης αρχίζει με τον καιρό να ανακαλύπτει τις αιτίες των προβλημάτων του. Να καταλαβαίνει γιατί συμβαίνουν κάποια πράγατα στη ζωή του που πριν μπορεί να του ήταν ανεξήγητα και να μπορεί σιγά σιγά μόνος του να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις εκείνες οι οποίες του δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του, στην εργασία του, στην κοινωνική του ζωή, στις φιλοδοξίες του, στο γάμο του, στη σχέση του με τα παιδιά του, στις σχέσεις του με τους γονείς του.
Η πρώτη αυτόματη σκέψη που περνάει από το μυαλό όλων όταν ακούσουν ή διαβάσουν τον όρο «διατροφική διαταραχή» σχετίζεται απλά και μόνον με πιθανά προβλήματα σχετικά με την κατανάλωση τροφής. Στην πραγματικότητα, μια τέτοιου είδους διαταραχή μεταφράζεται ως το σύμπτωμα κάποιων βαθύτερων προβλημάτων που πιθανόν αντιμετωπίζει ένα άτομο και διεισδύει σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Τα αίτια που προκαλούν επεισόδια διατροφικής διαταραχής είναι πιθανό να είναι βιολογικά – ψυχολογικά και κοινωνικά. Ίσως το πιο σοβαρό ψυχολογικό αίτιο για την υιοθέτηση και εκδήλωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι η λανθασμένη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων!
this documentary consists of a series of interviews with eating disordered people and specialists that explain misconceptions, modes of recovery, causes and health consequences of various perfectionistic eating disorders.
Ο ύπνος δεν αποτελεί είδος πολυτελείας, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τον οργανισμό του ανθρώπου. Δυστυχώς όμως, δεν είναι για όλους μας μια τόσο εύκολη υπόθεση, καθώς οι διαταραχές του ύπνου και η αϋπνία τείνουν να γίνουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
O όρος ψύχωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, έτσι ώστε υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Όταν κάποιος ασθενεί κατ' αυτό τον τρόπο, αυτό ονομάζεται ψυχωσικό επεισόδιο. Η ψύχωση έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί στους νέους ενηλίκους και είναι αρκετά κοινή ασθένεια. Περίπου 3 από κάθε 100 ανθρώπους θα βιώσουν ένα ψυχωσικό επεισόδιο, που καθιστά την ψύχωση πιο κοινή από το διαβήτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται πλήρως μετά από μία τέτοια εμπειρία. Η ψύχωση μπορεί να προκύψει στον καθένα και όπως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η ψυχοθεραπεία είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και ένα ειδικό, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα αισθήματά τους και να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους.
Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές οι οποίες θεμελιώνονται σε επιστημονικές θεωρίες και αποσκοπούν στην θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση ψυχολογικών δεξιοτήτων, αλλά και γενικότερα στην προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία.