Άρθρα για την Οικογένεια

Αυτοπεποίθηση: Μικρές καθηµερινές ασκήσεις τόνωσης!

Ποιος είμαι;», «Τι ξέρω;», «Τι μπορώ;», «Αξίζω;», «Πόσο;». Όποιος απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με θετικό τρόπο, πατάει σχετικά γερά στα πόδια του.

Read more...

Αϋπνία και ανορεξία του βρέφους

Α) Διαταραχές του ύπνου
Οι διαταραχές ύπνου απαντιούνται όλο και συχνότερα και αποτελούν την κύρια έκφραση δυσφορίας του βρέφους, είναι συνήθως όμως καλής πρόγνωσης. Δεν πρέπει, εντούτοις, να παραγνωρίζονται, καθώς δημιουργούν εκνευρισμό και προβλήματα στην

Read more...

37 Χαρακτηριστικά της Δυσλεξίας

Οι περισσότεροι δυσλεκτικοί θα κατέχουν περίπου 10 από τα ακόλουθα γνωρίσματα και συμπεριφορές. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ποικίλουν από μέρα σε μέρα ή από λεπτό σε λεπτό. Το πιο σταθερό πράγμα στους δυσλεκτικούς είναι η αστάθειά τους.

Read more...

Το πένθος στα παιδιά

Τα παιδιά δεν κατανοούν το θάνατο με τον ίδιον τρόπο που το κάνουν οι ενήλικοι. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας θεωρούν ότι ο θάνατος δεν είναι κάτι το οριστικό. Πιστεύουν ότι αυτός που πέθανε μπορεί να ξαναγυρίσει ή ότι εξακολουθεί να ζει, να σκέπτεται και να αισθάνεται εκεί που βρίσκεται. Τα παιδιά της σχολικής ηλικία κατανοούν ότι ο θάνατος είναι ένα μη αναστρέψιμο γεγονός, αλλά πιστεύουν ότι συμβαίνει μόνο στους άλλους. Η ωριμότητα του παιδιού, η προσωπικότητά του, καθώς και οι προσωπικές του εμπειρίες σε σχέση με το θάνατο επηρεάζουν την κατανόηση της έννοιας του θανάτου.Τα παιδιά θρηνούν με διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικες. Συνήθως θρηνούν κατά διαστήματα. Τη μια στιγμή μπορεί να είναι θλιμμένα και την άλλη να παίζουν ή να γελούν. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν

Read more...

Το παιδί και ο Θάνατος

Το παιδί και ο Θάνατος

Θρήνος και Αντιμετώπιση

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι από α πιο οδυνηρά γεγονότα στη ζωή των παιδιών. Γεγονός που στιγματίζει όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού.

Read more...

τι είναι η δυσλεξία

τι είναι η δυσλεξία

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά είναι δυσλεξία ή τι την προκαλεί. Ξέρουμε όμως πολλά για το δυσλεκτικό όρο και κατά συνέπεια η δυσλεξία τείνει να περιγραφεί από την άποψη των συμπτωμάτων της ή εναλλακτικά από αυτά που δεν είναι. Παραδείγματος χάριν "η δυσλεξία δεν οφείλεται σε χαμηλή νοημοσύνη" ή "η δυσλεξία δεν είναι ασθένεια, δεν έχει θεραπεία".

Read more...

Δυσλεξία

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά είναι δυσλεξία ή τι την προκαλεί. Ξέρουμε όμως πολλά για το δυσλεκτικό όρο και κατά συνέπεια η δυσλεξία τείνει να περιγραφεί από την άποψη των συμπτωμάτων της ή εναλλακτικά από αυτά που δεν είναι. Παραδείγματος χάριν "η δυσλεξία δεν οφείλεται σε χαμηλή νοημοσύνη" ή "η δυσλεξία δεν είναι ασθένεια, δεν έχει θεραπεία". παρερμηνεύουν την έννοια της "δίκαιης αξιολόγησης" των μαθητών τους. Ποιά όμως είναι τα "σημάδια" της δυσλεξίας, αυτά που εξακολουθούν να πανικοβάλλουν γονείς και εκπαιδευτικούς, ακόμα και όταν "έχουν κάτι ακούσει" για το θέμα αυτό;

Read more...

Η αναπτύξη του μωρού

Δεν έχει, δηλαδή, σημασία αν το μωρό σας μάθει να κάθεται στους πρώτους έξι ή στους οκτώ μήνες της ζωής του ή αν θα κάνει τα πρώτα του βήματα στους 10, στους 12 ή στους 15 μήνες.

Από τη στιγμή που ο παιδίατρος είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη του παιδιού και σας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται μέσα στο φυσιολογικό εύρος της ανάπτυξης, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε και να καταφεύγετε σε άσκοπες συγκρίσεις με τα παιδιά των φίλων και των γνωστών. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και ζητά από μας να σεβαστούμε τη μοναδικότητά του.

Read more...

Παιχνίδι με τα χέρια

Στην αρχή τα χέρια του μωρού είναι σφιγμένα σε γροθιά και λειτουργώντας αντανακλαστικά σφίγγουν δυνατά οποιοδήποτε αντικείμενο πιέσει την παλάμη. Γύρω στους δύο μήνες όμως τα χεράκια ανοίγουν, το μωρό αρχίζει να ανοιγοκλείνει τα δάχτυλά του και χρησιμοποιεί το ένα χέρι για να παίξει με το άλλο. Δεν ξέρει, βέβαια, ότι τα χέρια τού ανήκουν, ότι είναι μέρος του εαυτού του.

Read more...

Τα μυστικά του εγκεφάλου

'Όσο ζω, μαθαίνω', έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι. Και είναι μια μεγάλη αλήθεια που τη διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στη μνήμη μας ξεκινούν από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής μας. Οι σύγχρονοι ερευνητές επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι βασικές γνώσεις ενός ανθρώπου αποκτώνται κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του!

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Log in