Play Therapy

Play Therapy

Στο Ε.Ψ.Μ εφαρμόζουμε την παγκοσμίου φήμης θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά μέσου παιχνιδιού.


Τι είναι η θεραπεία μέσω παιχνιδιού (Play Therapy);

Το παιχνίδι είναι η γλώσσα των παιδιών και η θεραπεία μέσω παιχνιδιού είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί μια φυσική τάση του παιδιού να εξωτερικεύει μέσω παιχνιδιού τις αντιδράσεις του σε καταστάσεις ζωής. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους και να βρούν λύσεις σε προβλήματα. Τα παιχνίδια σε ένα δωμάτιο θεραπείας μέσω παιχνιδιού περιλαμβάνουν κούκλες, μινιατούρες, υλικό δημιουργικής έκφρασης και αμμοδόχους. Όλα τα παιχνίδια είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διευκολύνουν τη δημιουργική και συναισθηματική έκφραση των παιδιών. Ο ρόλος του θεραπευτή μέσω παιχνιδιού είναι να δημιουργήσει περιβάλλον όπου ένα παιδί αισθάνεται ασφαλές στο να εκφράσει μέσω παιχνιδιού αυτά που το απασχολούν. Έτσι ο θεραπευτής μπορεί να εκτιμήσει το παιχνίδι του παιδιού και να διευκολύνει τους γονείς στο να σχεδιάσουν τρόπους να λύνουν προβλήματα.

Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία της θεραπείας μέσω παιχνιδιού;


Η αποτελεσματική δουλειά με ένα παιδί εξαρτάται από την υποστήριξη και τη συμμετοχή των γονιών. Συνεδρίες μόνο για γονείς πραγματοποιούνται περιοδικά ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος της θεραπείας. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να προτείνει πως και πότε να συμμετέχουν κάποια ή όλα τα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία.

Τι να πείτε στο παιδί σας όταν το φέρετε για θεραπεία μέσω παιχνιδιού;


Πρόκειται να πάμε σε ένα θεραπευτή μέσω παιχνιδιού που λέγεται Βασίλης. Αυτός θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα συναισθήματά σου καθώς θα ζωγραφίζεις, θα σχεδιάζεις, θα παίζετε, και θα λέτε ιστορίες. Οι συναντήσεις σου με το Βασίλη θα διαρκούν περίπου μία ώρα και θα γίνονται την ίδια μέρα και ώρα, στο ίδιο μέρος κάθε βδομάδα. Μερικές φορές ο Βασίλης θα χρειάζεται να συζητάει με τους γονείς σου σχετικά με το πώς τα πάς. Ο Βασίλης δεν πρόκειται να σε βάλει να κάνεις κάτι που δεν θέλεις να κάνεις. Θα μπορείς να επιλέγεις τι θέλεις να κάνεις και πότε θέλεις να πεις κάτι.

Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται το play therapy;


Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη για την  ανάπτυξη του ανθρώπου . Συχνά όμως παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα όπως : Μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, φοβίες, άγχος, πένθος, κατάθλιψη, αναπτυξιακά προβλήματα, αυτισμός, διαταραχές ύπνου, ενούρηση-Ενκόπριση , προβλήματα συναισθηματικά , συμπεριφοράς και προσαρμογής, ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία, κλπ
Μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγκαιρη εξειδικευμένη παρέμβαση.

Γιατί και για ποιόν;


Η προσωποκεντρική Play Therapy μπορεί να βοηθήσει παιδιά από 4 -12/13 ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και διαταραχές συναισθηματικής, μαθησιακής-γνωσιακής ή κοινωνικής φύσεως και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:* άγχος, υπερευαισθησία, φόβους και φοβίες
* παρατεταμένη θλιμμένη διάθεση, κατάθλιψη
* διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, ενούρηση
* έλλειψη προσοχής ή αδυναμία συγκέντρωσης
* υπερκινητικότητα
* μαθησιακές δυσκολίες
* σωματικές ενοχλήσεις χωρίς διαπιστωμένη οργανική αιτία όπως πονόκοιλος, πονοκέφαλοι, ζαλάδες
* εναντιωματική ή αντικοινωνική συμπεριφορά όπως απειθαρχία, επιθετικότητα, πολλά ψέματα, μικροκλοπές
* υπερβολική συστολή, εσωστρέφεια, απομόνωση
* παιδική παχυσαρκία ή ανορεξία

Μπορεί επίσης να παράσχει άμεση ανακούφιση, στήριξη και βοήθεια σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις τα ίδια ή στο περιβάλλον τους όπως:* διαζύγιο των γονιών
* απώλεια αγαπημένου προσώπου
* χρόνια ασθένεια του παιδιού ή αγαπημένου προσώπου
* ψυχική ασθένεια προσώπου στο στενό οικογενειακό περιβάλλον
* κινητικά προβλήματα, αναπηρίες
* τραυματικά βιώματα όπως σοβαρά ατυχήματα, κακοποίηση

Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, η οποία διαρκεί μέχρι το 20ό έτος της ηλικίας τους περίπου, ολοκληρώνεται σε διαδοχικές φάσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι πιο δύσκολες από άλλες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αρκετά παιδιά και έφηβοι να εμφανίζουν κατά καιρούς κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει «σοβαρό» πρόβλημα. Το «σύμπτωμα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξαφανίζεται μετά από ένα διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών.Αν όμως ένα σύμπτωμα, μία κακή συναισθηματική κατάσταση, επιμένει ή επαναλαμβάνεται σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6-9 μηνών, όταν παρουσιάζονται πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα, όταν πολλά διαφορετικά πρόσωπα (π.χ. δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς) έχουν την ίδια εντύπωση, τότε πρέπει να αναζητηθεί εξειδικευμένη βοήθεια, ώστε να πάψει το παιδί να ταλαιπωρείται, να στιγματίζεται στο σχολείο ή να περιθωριοποιείται στην ομάδα των συνομηλίκων του και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση ή μονιμοποίηση του προβλήματος.
Η κατάλληλη ψυχολογική στήριξη του παιδιού καθώς και η παράλληλη συμβουλευτική στήριξη των γονιών του μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά το ίδιο το παιδί καθώς και την οικογένεια του.

Σε τι βοηθάει το play therapy τα παιδιά;

Το Play therapy βοηθάει τα παιδιά:
Να γίνονται πιο υπεύθυνα και να αναπτύσσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές.
Να αναπτύσσουν νέες και δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα.
Να αναπτύσσουν σεβασμό και αποδοχή για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Να μαθαίνουν να βιώνουν και να εκφράζουν συναισθήματα.
Να καλλιεργούν ενσυναίσθηση και σεβασμό για σκέψεις και συναισθήματα άλλων.
Να μαθαίνουν νέες κοινωνικές δεξιότητες και να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τη οικογένεια.
Να αναπτύσσουν αυτοκατανόηση και έτσι μεγαλύτερη σιγουριά για τις ικανότητες τους